.: Kadril, jaar na jaar

 

 

Bezetting

Peter Libbrecht: viool, zang, percussie, mondharmonica,...
Harlind Libbrecht:
mandoline, dulcimer, slide guitar, zang
Bart De Cock:
doedelzak, nyckelharpa, accordeon
Erwin Libbrecht:
akoestische gitaar, Irish bouzouki, banjo, zang
Koen Dewaele:
bas
Karla Verlie:
lead zang, accordeon
Pieter-Jan Jordens:
drums
Dirk Verhegge:
elektrische gitaar

 

 

Het begin

Woensdag 29 december 1976: enkele muzikanten die hun groepje weldra “Kadril“ zullen noemen, spelen voor het éérst samen, in de kelderbar van de abdij van Averbode: Peter en Harlind Libbrecht, Bart De Cock en nog enkele andere muzikanten.  Enige tijd later staat Kadril als groep voor het éérst op het podium -in Oudenaarde- als voorprogramma bij een concert van banjolegende Deroll Adams.

Ook de derde Libbrecht-broer Erwin voegt zich bij Kadril.

 

Aan het eind van de jaren ’70 en het begin van de jaren ’80 leert Kadril de stiel door bals én concerten te spelen in café’s en kroegen, kleine zaaltjes, op straten en pleinen, stadsfeesten en festivalweides, op muzikantenreunies en volksmuziekstages.

 

1985

De éérste studio-ervaring: Kadril neemt, samen met andere Vlaamse volksmuziekgroepen, een verzamel-LP op (LP “Volksmuziek” RG 3985 006).  Opmerkelijk zijn dan al de bijzondere aandacht voor akkoordkeuze en arrangementen.

 

1986

Kadril heeft nu de smaak te pakken en neemt –als titelloos debuut- een volledige folk-LP op (later ook verkrijgbaar op CD: “Kadril” WBM 21002).  De samenzang van de Libbrecht-broers is hier reeds prominent aanwezig.  Hans Quaghebeur –een maat van op Dranouter festival- en contrabassist Jo Van Houtte spelen aanvankelijk mee als gastmuzikanten en vervoegen later de groep.  Ook de Gallicische vrienden van “Centro Galego de Bruselas” spelen –dan al !- mee op deze LP.

 

1987

Kadril stelt op het hoofdpodium van het Dranouter Folkfestival (B) zijn éérste LP voor.

 

1988

Kadril speelt in Zweden op het Järna-festivalen (een specifiek doedelzakfestival) en in Barcelona (Spanje).

 

1989

Kadril vertegenwoordigt de VRT op het EBU-folkfestival in Fagernes (Noorwegen)

 

1990

Onder impuls van VRT Radio1-producer Dree Peremans neemt Kadril deel aan enkele opnamen i.v.m. het liedboek van Jan-Frans Willems.  Om “Het heerke van Maldegem” beluisterbaar te maken voor mensen van deze tijd, worden zanger Patrick Riguelle en drummer Willy Seeuws uitgenodigd.  Klankman en technieker Dirk Verhegge wisselt het mengpaneel voor zijn elektrische gitaren en is intussen ook komen meespelen met de groep.  De folk van Kadril wordt met dit experiment folkrock !

(“De Liedboeken deel 1 Jan Frans Willems” BRT-CD 90 68 01).  Ondanks deze éérste stap richting folkrock, neem Kadril eind 1990 toch nog een full-CD op met voornamelijk folky nummers:

“De vogel in de muite” Dureco 11 54782.  Hiermee sluit de groep de “periode vóór Riguelle” af.

 

1991

KADRIL & FRIENDS (o.a. Patrick Riguelle, Willy Seeuws, Leen Persijn) spelen op het hoofdpodium van het Dranouter Folkfestival (B).  De kranten blokletteren: "Kadril schittert op Dranouter '91"

 

1992

Kadril neemt in februari deel aan het “Brugges Festival” met het “Liedboeken-project” en speelt in augustus op “Showburg”, eveneens in Brugge.

In december trekt de groep zich terug op de Kemmelberg om nieuwe nummers te maken en te arrangeren.

 

1993

Een nieuwe stimulans van Dree Peremans: hij brengt “De Liedboeken deel 2 Edmond de Coussemaker” Granota 0210 uit en Kadril zet op deze CD o.a. “De verloren zoon”, een folkmelodie met een reggae-tintje.  “Het Soedaans dochtertje” is reeds een voorbode van “Het luiaardsgild” dat de groep later zal opnemen.

Kadril werkt n.a.v. deze liedboeken-CD’s samen met o.a. Wannes Van de Velde & Walter Heynen, met Dirk Van Esbroeck & Paul Rans (RUM), met ’t Kliekske, het Brabants Volksorkest, Leen Persijn,...

 

1994

Kadril mét Patrick Riguelle brengen in een productie van Werner Pensaert een volledige folkrock-CD uit: “Nooit met KrijtDureco 11 60262,  drummer Philippe Mobers doet zijn éérste Kadril-intrede als studiomuzikant. Met deze CD vertegenwoordigt Kadril de VRT op het EBU-folkfestival in Rudolstadt (Duitsland), begin augustus stellen ze hem ook voor op het Dranouter Folkfestival (B).

Eind augustus, in de late uurtjes van de laatste stage-avond te Gooik, zingt het jeugdige meisjestrio Laïs –improvisatorisch- voor het éérst samen; Kadril-muzikanten Bart De Cock en Peter Libbrecht staan er naar te luisteren en moedigen de meisjes –die op dat moment cursus doedelzak volgen- aan om hiermee door te gaan.  Geleidelijk groeien plannen om hen –in voorprogramma- mee te nemen op concerttoernee door de culturele centra en hun eerste CD mee te begeleiden.

 

1995

Kadril is een graag geziene gast op stadsfestivals als de Gentse Feesten bij Sint-Jacobs.

Je moet al ver in de tijd en in het buitenland zoeken om een album te vinden waarin folk en rock zich zo organisch versmelten als in ‘Louise’, ‘Seerlands dale’ en het titelnummer ‘Nooit met krijt’”, schrijft het festival “Boterhammen in het Park” (Brussel)

 

1996

In samenwerking met de VRT neemt Kadril de live-CD “De groote boodschapDureco 11 62162 op, in de Cactusclub te Brugge.  De spektakelbourrée “La belle inconnue” wordt aan het Kadril-repertoire toegevoegd.  In augustus 1996 presenteert Kadril de drie zangeressen van Laïs aan het grote publiek, op het hoofdpodium van het Dranouter Folkfestival (B); de tent gaat reeds kort na de middag uit de bol...

 

1997

Kadril treedt op n.a.v. de Nasionale Kunstefees in Oudtshoorn (Zuid-Afrika) en op het Skagen Festival in Denemarken, samen met Luc De Vos (Gorki). “QUADRILNIE (Kadril feat. Laïs & Patrick Riguelle) speelt en zingt in augustus ten dans op de openingsavond van het Dranouter Folkfestival.  Even later kondigt Kadril-zanger Patrick Riguelle aan dat hij vertrekt...

 

1998

Kadril houdt audities voor zangers / zangeressen.  Getipt door Wannes Van de Velde neemt de piepjonge Eva De Roovere hieraan deel en wordt prompt de nieuwe stem van Kadril.

Kadril-gitarist Erwin Libbrecht start met zijn eigen platenlabel “Wildboar” en geeft hiermee de folkrevival in Vlaanderen een serieuze stimulans: er ontstaat een echte “New Folk Wave”.  Erwin produceert als een van zijn éérste CD’s o.a. de titelloze debuut-CD van Laïs: “LaïsWBM 21005.

Kadril arrangeert en speelt de begeleiding van 4 nummers, waaronder de hit “’t Smidje

 

1999

Bassist Koen Dewaele wordt vanaf Winterfolk (januari) vaste Kadril-bassist.  Kadril maakt een nieuwe CD (geproduceerd door Werner Pensaert) en noemt hem naar hun nieuwe zangeres: “EvaWBM 21007.

Eva De Roovere wuift Patrick Riguelle uit in “Van boord” en toont zich van een andere kant in “Noten kraken”: “Eva bleef wonderwel overeind,meer nog, ze kon niet blijven stilstaan bij zoveel hurdy-gurdy-trance... Waar Patrick Riguelle nog op stap ging in de speetuin van Louise, likt zij zowaar de kandeleer.”

schrijft Arnold Rypens van Radio1.

 

2000

Kadril speelt te Brussel in de AB op Winterfolk, met als gasten Fred Pieck (Fungus) en Gabriel Yacoub (Malicorne).  In september is Kadril in Salamanca (Spanje) voor het festival “Etno Helmantica”

 

2001

Dit is een topjaar voor Kadril: de groep bestaat 25 jaar en platenlabel Wildboar geeft de dubbel-CD “All the bestWBM 21029 uit.  Kadril stelt deze CD voor op het hoofdpodium van het Dranouter Folkfestival, met Eva & oudgediende Patrick Riguelle als gastzanger.

Verder concerten in Denemarken (Skagen festival), Frankrijk (o.a. Tatihou), Italië (Riva al Garda), Nederland (Folkwoods festival), Engeland (Faversham).

 

2002

Een memorabel project dat al jarenlang in de lucht hangt, krijgt stilaan vorm: de samenwerking met Brussels-Gallicisch-Spaanse vrienden mondt uit in een éérste reeks La Paloma Negra-concerten.

In de zomer speelt Kadril ook op Sardinië en in Noord-Italië.

 

2003

Gabriel Yacoub produceert de CD “PaysWBM 21039, Kadril mijmert op tekst van François Villon in “Meditatie over een voorbije jeugd”.  Aan de drums Ron Reuman.

 

2004

Kadril & Alumea (Galicia) nemen de dubbel-CD “La Paloma NegraWBM 21050 op, het Gruuthuse-lied “Een schamel mersenier” uit de 14de eeuw krijgt een nieuw leven.

In augustus speelt Kadril dit spectaculaire Paloma-programma op het Dranouter Folkfestival (B), in een clubstage-tent die werkelijk uit haar voegen barst !

Zangeres Eva De Roovere kondigt haar afscheid aan en zingt haar laatste concert in Belle (Frans-Vlaanderen)...  Kadril heeft intussen weerom audities georganiseerd en de nieuwe Kadril-zangeres heet voortaan Mariken Boussemaere !

 

2005

Kadril met Mariken, de Hongaarse zangeres Szilvia Bognar en Heather Grabham uit Engeland nemen de CD “De andere kustWBM 21057 op.  Het thema van dit programma is de overtocht van vele Europeanen naar “het beloofde land”, naar een betere toekomst in de Verenigde Staten.  Naast melancholie (“Treurig lied”) weerklinkt ook vrolijke dansmuziek.

Kadril brengt dit afwisselende migratie-programma in eigen land, maar ook met succes o.a. in Canterbury (Engeland), Loon-Plage (Frankrijk), Tilburg en Folkwoods-Nuenen (Nederland).

 

2006

Kadril wordt opnieuw uitgenodigd in Canterbury (GB).

In april is de groep -in een vol Sportpaleis te Antwerpen- centrale gast op Nekkanacht 2006- en nodigt hierbij een selecte groep muzikanten uit voor wie ze in al die jaren veel respect gekregen hebben.  Het wordt een grandioos folkfeest, met o.a. een band van 130 inlandse doedelzakspelers.

 

Even later staat Kadril op het festival Dranouter-aan-zee, reist naar Ordiap (Baskenland) en voor de derde keer naar Skagen Festival (Denemarken).

Het folkfestival Brosella (in Brussel) viert zijn 30ste jaargang, Kadril viert mee.

In september 2006 stelt de groep nieuw repertoire voor in het theaterprogramma “Mariage” en werkt aan een gelijknamige CD.

Op 29 december 2006 bestaat Kadril als groep effectief 30 jaar en speelt die dag het volledige hele Kadril-repertoire door, in alfabetische volgorde van a tot z, in de Geraardbergse pub "Molly Malones".

 

Op het kersverse Boombalfestival 2006 in Lovendegem en op het "0110 - Boombal voor verdraagzaamheid" speelt Kadril ten dans.  Folk, en vooral balfolk, kent op dat moment een echte hoogconjuctuur, er is een groot aanbod aan theaterconcerten en bals, aan de muziekacademies wordt volksmuziek en folk toegevoegd aan de keuzemogelijkheden, maar aan de horizon tekent zich stilaan een kentering af: het Radio1-nethoofd verklaart in Humo dat "Radio1 wat ballast uit zijn rugzak gaat gooien", wat er concreet op neer komt dat niche-genres als jazz, wereldmuziek -maar ook folk- minder en minder in prime-time worden geprogrammeerd en worden weggemoffeld naar de radionacht.  De VRT-nachtradio brengt overigens nog steeds een schitterend gevarieerde muziekkeuze waarin regelmatig folk te horen is...

 

2007

Begin januari overwintert Kadril in Klepp (NW) om er -bij volle maan- op te treden- naar aanleiding van de "Fullmane Kveldane"-concerten.  Samen met Alumea wordt het Spaanstalig Paloma-repertoire nog 's op de scene gezet, in Ieper (een samenwerking met de dansgroep van Joke Quaghebeur) en op het "Ten Vrede"-festival aan de Ijzertoren in Diksmuide.

 

De zomer van 2007 brengt Kadril met Mariken op "Beleuvenissen" in Leuven, folkfestivals als Dranouter, Ham, Deerlycke en het Herbakkersfestival in Eeklo.  In de winter grote podia (Celtic Music Festival Vlaardingen, NL) en gezellig kleine (De Heksenketel in Antwerpen).

 

2008

Zo wordt ook 2008 ingezet: optreden in een afgeladen vol café 't Trefpunt te Gent, een zonnige "Folk in 't Gruun" in Schoten, "Mariage" op de Gentse feesten bij Sint-Jacobs.  Ook Frans-Vlaanderen waardeert Kadril, de groep speelt nogmaals op het Lindeboomfestival in Loon-Plage (FR), en op de "Taele en Muuzyke Feestdaegen" in Leffrinckoucke (FR).

 

Maar in alle stilte heeft Kadril een heel nieuw repertoire ingestudeerd, met muziek uit films waar folk een hoofdrol krijgt.  Op 17 oktober 2008 wordt dit grootse project "That's all folk!" voorgesteld tijdens het 35ste Internationale Filmfestival van Gent.  De groep is voor deze gelegenheid uitgebreid met een strijkkwartet, een blazerssectie, Keltische harp, Indische percussie, de Ierse singer-songwriter Daithi Rua en het voltallige fijfer- en trommelkorps van Trommelfluit.

 

Naast deze massale producties zie je Kadril vanaf dan eveneens geregeld akoestische voorstellingen doen, o.a. op de stage in Gooik, bij de viering van "40 jaar 't Kliekske" in Ternat, op Driekoningen in De Cam te Gooik, in het gemeentehuis van Stekene, enz.

 

2009

Voorjaar 2009 is het dan eindelijk zover: de CD "Mariage" WBM 21082 wordt voorgesteld aan het publiek, éérst al in de Handelsbeurs en daarna -helemaal af- in de tent in de Zebrastraat te Gent.

Tussendoor speelt Kadril het grote Boombal in de Vooruit te Gent, en op het Klara-festival in de Libbrecht-thuishaven Oudenaarde.

Zomer 2009 zingt Mariken naast het akoestische optreden op Gooikoorts meteen haar laatste Kadril-optreden, te Sint-Truiden.

 

In november 2009 wordt aan Kadril op het Gentse belfort de Torenwachtersprijs uitgereikt "voor hun toonaangevende rol die ze vervullen in de Vlaamse folkmuziek en de uitstraling die ze daarmee aan Vlaanderen in Europa en de wereld bezorgen".

 

Kadril trekt dan op toernee met het filmmuziekrepertoire van "That's all folk!" en hierbij neemt Karla Verlie de vrouwelijke zangstemmen voor haar rekening, o.a. op het "Wintervolk"-festival in Dendermonde.

 

2010

Begin april -na zo'n kwarteeuw- speelt Hans Quaghebeur voor het laatst mee als vaste Kadriller, hij zal wel nog gastmuzikant zijn bij een aantal vastgelegde concerten, maar gaat daarna zijn eigen weg. 

Naast diverse filmconcerten in de culturele centra tijdens het theaterseizoen, speelt Kadril-met-Karla in de zomer van 2010 o.m. op het Gooikoorts-festival (akoestisch) en het Schots Weekend in Alden Biezen.

 

2011

Kadril doet een tweede toernee "That's all folk'"-concerten met -vanaf dan- Jonathan Callens aan de drums en de groep voltooit de nieuwe verzamelaar-dubbelCD "Kadril Grand Cru" (WBM 21100).  Deze overzichts-CD bevat een "gerijpte selectie" uit de voorbij 4 CD's (Pays, La Paloma Negra, De Andere Kust, Mariage) sinds de vorige verzamelaar, maar ook onuitgegeven nieuwe studio- en live-opnames van het Kadril-filmrepertoire, met als gast o.a. de Ierse singer-songwriter Daithi Rua.  Kadril speelt festivals (Labadoux, Loon-Plage, Ham, Geluwe,...) maar herschikt ook de gelederen om terug het folkbalrepertoire te kunnen brengen.  Ze doen dat o.a. in Marsinne en de Roma.

 

2012

Kadril neemt een vliegende start met het Driekoningenbal in Gooik, gevolgd door de gesmaakte Grand Cru-toernee.   Uitschieter is het “thuismatch-concert” in de Vooruit te Gent op 24 april, waar Patrick Riguelle en Hans Quaghebeur nog ’s mee aan de Kadril-kar duwen, o.a. om de heruitgave van de CD “Nooit met krijt” in de verf te zetten.  Ook elektrische gitarist Dirk Verhegge glundert en schittert mee op dit concert, maar kondigt eind mei toch zijn Kadril-afscheid aan.

Zomer 2012 is goed gevuld, met openluchtoptredens op de Gentse Feesten, in Ronse en in Stekene, en de folkfestivals Meire Morough (Dendermonde), Olfoest (Eernegem) en Zilleghem Folk (Zedelgem).

“Top of the bill” voor zomer 2012 is echter het optreden van Kadril op het Dranouter festival.  Dat festival kende zijn éérste editie in 1975 en is dus een jaartje ouder dan de groep, maar er zijn nog een aantal raakpunten: dit is intussen het achtste optreden van Kadril op Dranouter, éérst in de beginbezetting, later met Patrick Riguelle, dan weer als aanvankelijke begeleidingsgroep van de prille Laïs, soms vermomd als balgroep “Quadrilnie”, met zangeressen als Eva De Roovere, de meisjes van Alumea (La Paloma Negra),  Mariken Boussemaere en nu met Karla Verlie.  Kadril krijgt dit jaar dan ook de eer Luka Bloom op te volgen als Dranouter-gastprogrammator 2012.  In die hoedanigheid zet Kadril mee talentvolle jonge groepen op het Dranouter-podium als Surpluz, Bogus, Peut-être Demain, Gravel Unit,…

De nazomer brengt zon op Zilleghem Folk en een Kaleidoscopisch concert in Mortsel.  In het najaar trekt Kadril terug in de culturele centra van Vilvoorde en in dat van Nazareth, de thuishaven van Dirk Verhegge, die er in oktober 2012 zijn laatste Kadril-concert speelt.

 

2013

Intussen heeft Kadril zijn oren te luisteren gelegd bij elektrische gitarist Lieven Huys, en ze zien dat het goed is.  Lieven eigent zich in een sneltempo de highlights van het Kadril-repertoire toe, en wordt op wo. 23 januari 2013 meteen in de doopvont gegooid, een try-out in het Muzikantenhuis te Gent.

Dan volgen culturele centra in Eeklo en Deinze, en het echt "grote werk": de twintigste Nekkanacht op vrijdag 19 april in het Sportpaleis te Antwerpen, een "best off" van de vorige 19 edities.  Kadril mag er aantreden samen met o.a. Raymond van het Groenewoud, Thé Lau, Kommil Foo, Frank Boeyen, Stef Bos, Yevgueni, Johan Verminnen en Zjef Vanuytsel. Kadril zingt er ook samen met Wannes Cappelle (Het Zesde Metaal) en zet zelf het meisjeskoor Amaranthe mee op het podium van het Sportpaleis.

Er volgen een rustig voorjaar en zomer met optredens in de Centrale (Gent) en op het Sint-Nikolaasplein te Sint-Niklaas.  Maar Kadril zit niet stil, want al in de krokusvakantie van 2013 trekt de groep een éérste keer op "retraite", om te werken aan materiaal voor alweer een nieuw programma en een nieuwe CD: "Archaï".

De eerste opnames starten in augustus en na een tweede werkweekend in Maarkedal komen de "Archaï"-sessies op kruissnelheid; de nieuwe CD -twaalfde in de rij- moet immers klaar zijn tegen...

 

2014

...zo. 16 februari: Kadril speelt een éérste concert met het Archaï-programma in 't Ey te Belsele